Eredete:

A fajta neve egyértelműen utal származási helyére, Írországra. Az ír emberekre és az ír terrierekre egyaránt igaz, hogy vörösek és tüzes temperamentumúak! Hazájában gyakran Dare Devilnek, fenegyereknek hívják a fajtát!

Az ír terriert a Kennel Klub a XIX. század végén regisztrálta. Az 1800-as végéig a fajtán belül nem volt egységes a szín, az egyöntetű vörös szín csak a XX. században alakult ki.

Ír terriert kiállításon elsőként az 1870-es években állítottak ki. Ekkor tűnt fel két olyan kutya, akiket ma a fajta ősanyjának és ősapjának tartunk. Ők voltak Erin Champion és Killiney Boy. Ekkor még kupírozták az ír terrierek fülét, pár évvel később azonban ezt betiltották.

Az 1880-as években a fajta népszerűsége olyannyira megnőtt, hogy az első 5 fajta között tartották számon Angliában. Népszerűsége hamar elérte Amerikát is, 1896-ban megalakult az amerikai fajtaklub is.

A fajta Magyarországon

Hazánkban egyenlőre nem túl ismert a fajta, kiállításon is keveset látni belőle.

Dr. Pozsonyi Anikót tartjuk ma a magyar ír terrierek legnagyobb ismerőjének, szakértőjének. Sok-sok évnyi tenyésztés után  ma is figyelemmel kíséri a magyar állományt, részt vesz rendezvényeinken, tanácsaival segíti a kiállítói, tenyésztői munkát, lendülete fáradthatatlan. Saját kutyáink Szabó Anikó Jumping-Wallaby kenneléből származnak, ahol Anikó az íreken kívül airedaleket és  kerryket is tenyészt. Kefe anyja, Yuma, Horvátországból érkezett a Jumping-Wallaby kennelbe, sikeres kiállítási karrier után vette őt tenyésztésbe Anikó.

Azóta már sok-sok gyönyörű, kedves írkölyök született tőle, akik a kiállításokon, vadászatokon, agylitipályán és családi kutyaként is bizonyítják Yuma tenyészértékét.

 

Yuma

 

Orinocco Flow The Best Colour

magyar íresek csapata

Emellett nagyon örülünk annak, hogy remek barátságok kötettek köztünk, és egy igazi összetartó íres csapat van az országban. Külön köszönetünket fejezzük ki Szabó Anikónak és Szallabekné Pauer Erikának a rengeteg segítségért, támogatásért, ötletért, amelyet Kefe kiállítási karrierjében nyújtottak és nyújtanak ma is. Ők ketten azok, akik Kefe szőrét  folyamatosan trimmelik, alakítják. Kiváló munkát végeznek, ezt az eredmények mellett legjobban az bizonyítja, hogy neves külföldi tenyésztők is elismerően nyilatkoztak Kefe felkészítéséről!

Jellemzése:


"Egy kutya aranyból!
Úgy kívül, mint belül!"


Ezt írta róla Jack London, és ezt tapasztalhatja meg mindenki, aki közel kerül ezekhez a csodálatos kutyákhoz. Vörös kabátjában, született eleganciájával, sugárzóan értelmes szemeivel vonzza az ember tekintetét.

Az ír terriert eredetileg vadászkutyaként használták. Vadásztak vele borzra, nyúlra, vaddisznóra, Amerikában még mormotára is. A vidéki gazdaságokban megbecsült patkányirtókként ténykedtek a ház körül.

Egyes országokban napjainkban is nagyon népszerű a vadászok körében, így például Csehországban és Szlovákiában.

Az ír terrier karakterét a következőkkel lehet jellemezni: tüzes temperamentum, rámenősség, kimagasló intelligencia, humorérzék, nagy odaadás és hűség a gazdái iránt. Ellenállhatatlan bája, amit céltudatosan képes bevetni,  nagyon  gyorsan megérinti az embert.

Napjainkban az ír terrierek zöme boldog családi kutyaként éli életét. Híres szeretetéről, odaadásáról, hűségéről a gazdái iránt. Életfelfogása a győzelem, vagy halál! Ez a szemlélete azonban csak idegen kutyákkal és maximum vadászaton állja meg a helyét. Nem kifejezetten verekedős fajta, de ha ,,felhívást kap”, akkor nem marad ki a buliból és nem marad adósa senkinek.

Megfelelő, következetes nevelést igényel és nem lesz nála kellemesebb, szórakoztatóbb társ. Nagyon fogékonyan reagál gazdája hangulatára, ha arra van szükség, beveti minden humorérzékét! Mindig vidám kutya, aki kifejezetten ajánlható kisgyermekes családoknak és idős embereknek egyaránt, hiszen unatkozni nem lehet mellette.

Híresen gyermekszerető, toleráns fajta. Pajkos játszótárs és elszánt védelmező.

Méretéből és karakteréből adódóan a legtöbb sportra alkalmas. Külföldön és már hazánkban is egyre népszerűbb az agilyti és flyball pályákon, sőt, a mentőkutyások körében is! Kellemes társ kocogáshoz, kerékpározáshoz, kiránduláshoz. Mérete lehetővé teszi, hogy bármilyen autóval probléma nélkül szállítható legyen.

Nem ugatós fajta, csak indokolt esetben ereszti ki jellegzetes hangját, így tömblakásban is sokan tartják. Jó jelzőkutya. Idegen emberekkel szemben nem lép fel agresszíven, de pontosan tudja, hogy ki tartozik  a portához és az idegeneket megugatja.

A fentiek alapján leszögezhetjük, hogy az ír terrierben van ,,valami”, ami a legtöbb embert megérinti. Ennek igazolására felhozhatjuk azt a sok elégedett családot, ahol ír terrier ,,teljesít szolgálatot”, gyakran nem is az első!

 

Egészség:

Az ír terrier egy nagyon egészséges fajta. Állatorvosként nap, mint nap szembesülök a ,,divatfajták” minden problémájával, örökletes betegségeivel. Csípő- és könyökízületi dysplasiával, harapáshibákkal, patellaficammal, szívbetegségekkel, szemészeti problémákkal és még sorolhatnám. A felsorolt betegségektől szerencsére mentes a fajta.

Meg kell említenünk viszont a fajta 2 örökletes betegségét, ami szerencsére nagyon ritka. Mindkettő autoszomálisan, recesszíven öröklődik, ez azt jelenti, hogy csak olyan kutya lehet beteg, akinek mindkét szülője hordozta a problémát. A hyperkeratosis több terrierfajtában létező betegség, amely a talppárnák, egyes esetekben az orrtükör fokozott elszarusodását jelenti. A talppárnák bőre megvastagszik, berepedezik, a karmok szerkezete is megváltozik, rendellenes hosszúságúra nőnek. A betegség szerencsére nem halálos, de kellemetlen. Kúraszerű, vagy állandó kezelést igényel. A beteg állatok sportcélra nem lesznek alkalmasak, mert mancsuk érzékeny, sérülékeny. A betegség már korán, kb. 7 hónapos korban felismerhető.

A másik örökletes betegségük a cystinuria, ami cystin tartalmú kövek kialakulását jelenti a húgyhólyagban. Öröklésmenete ugyanaz, mint a hyperkeratozisé, de egyes források szerint még ritkábban fordul elő. Ezek az állatok akár teljesen tünetmentesen is leélhetik életüket, így nehéz felmérni a populáció érintettségét.

A kölykök vásárlásakor szerződésben rendelkezünk arról az esetről, ha ezen két ritka betegség egyike mégis diagnosztizálásra kerül.

Képforrás: http://www.buc.hu/content/keptar.html

A fajta ugyanolyan védőoltásokat és egyéb kezeléseket kell, hogy kapjon, mint bármely más kutya. A kombinált és veszettség oltásokon kívül felhívjuk a figyelmet arra, hogy kiváló, új vakcinák elérhetők már Magyarországon is. Közéjük tartozik a Lyme-kór elleni és a kennelköhögés elleni vakcina is. 

Külön figyelmet érdemel a rendszeres féreghajtás, annál is inkább, mivel írjeink zöme gyermekkel is kapcsolatba kerül. A kutya orsó és galandférgei megfertőzhetik az embert, elsősorban a gyermekek vannak ilyen veszélynek kitéve. Kiemelt fontosságú tehát a rendszeres, legalább 3 havonta történő féreghajtás, amely kombinált készítménnyel, tablettával történjen. Válasszuk a drágább, minőségi készítményeket! Féreghajtás után tartsuk be a szabályokat! 3 napig a székletet rögtön össze kell szedni és megsemmisíteni, elégetni, vagy 2 ásónyom mélyre elásni. Ebben a pár napban fokozottan figyeljünk arra, hogy gyermekeink kezet mossanak a kutyával való foglalkozás után. Ha ezeket a lépéseket gondosan betartjuk, mindent megtettünk annak érdekében, hogy gyermekeink biztonságban legyenek.

Hazánkban sajnos kritikussá vált a ,,kullancshelyzet”. A kullancsok nagy része fertőzött a kutyára veszélyes 2 leggyakoribb betegséggel, a babesiosis és a Lyme-kór kórokozójával. A Lyme-kór ellen védhetjük a kutyát védőoltással, mivel azonban a többi betegség ellen nincs ilyen, ezért a kullancsok távoltartása elengedhetetlen. A kutya kullancsai könnyedén kieshetnek otthonunkban is! Ha még sikerül is rálépnünk egy ilyen vérrel teleszívott kullancsra, akkor ,,teljes lesz az élmény”. A kutyát tehát védeni szükséges, ezt megtehetjük állatorvosnál kapható nyakörvekkel- létezik már teljesen szagtalan is- és spot-onokkal, amikből már nagyon nagy a választék. Feltétlenül kérjük ki állatorvosunk véleményét a környékbeli helyzetről, mielőtt készítményt választunk. Ne a készítmény neve, reklámja, ára legyen a döntő! Én magam is azt tapasztalom, hogy az egyes országrészeken más és más működik jobban!

A tudomány mai állása szerint a babesiosisban és Lyme-kórban megbetegedett kutya nem jelent veszélyt az emberre!

Külföldi utazás előtt szintén érdemes állatorvossal konzultálni, mert különösen a déli országokban egyéb veszélyek is leselkednek kedvencünkre és közvetve az emberre is. Szúnyogok és kullancsok terjesztenek olyan betegségeket, amik nálunk még csak elvétve fordulnak elő, és nemcsak kutyánkra, hanem közvetve ránk is veszélyt jelentenek. Egy ilyen utazásra viszont előre fel lehet készülni a megfelelő szerekkel, hogy a nyaralás felhőtlen legyen!

Kutyánk táplálásával kapcsolatosan az alábbiakat kell tudni. A kutya egy húsevő állat, szemben a mindenevő emberrel- más igényekkel, bélrendszerrel, emésztés-élettani sajátosságokkal. Ez azt jelenti, hogy az emberi étel nem alkalmas arra, hogy kutyánkat ezen tartsuk. Egyrészről azért, mert mint már említettem, más a kutya igénye a táplálék-összetevők iránt, másrészről viszont leszögezhetjük azt, hogy amivel magunknak ártunk, azzal ártunk a kutyának is. Gondoljunk csak a sok cukorbeteg, elhízott, maga vérnyomásos és koleszterinszintes emberre és a túl zsíros, túl sós, túlfűszerezett ételre, a rengeteg tartósítószerre, adalékanyagra, ami ezért felelőssé tehető! A kutyára is igaz: Az vagy, amit megeszel!

Kutyánkat tehát tápláljuk olyan eleséggel, ami tudatosan neki, az ő igényeit figyelembe véve van összeállítva. Egyik módja ennek, hogy főzőcskézünk neki külön otthon, állatorvos által előírt összetevőket, megfelelő mennyiségben. A másik megoldás, hogy kutyaeledelt veszünk neki, sok időt megspórolva. A kutyatápok elképesztő választékából állatorvosként kizárólag  a prémium-szuperprémium tápokat ajánlom. Ezek tényleg húsból készültek, nincs bennük mesterséges színezék, tartósítószer, ízanyag.

Kennelünk Eukanuba referencia kennel, aktívan dolgozó kutyáink egészségét és mindenkori kiváló kondícióját a kiállítási időszakban is ez a tápcsalád biztosítja. Rajta kívül természetesen sok más kiváló márka kapható. Kérje ki állatorvosa véleményét, aki hosszú takarmányozástani képzésben részesült, szemben a bolti eladókkal!

Az ír terrier egy közepes testű kutya, így egyéves koráig közepes testű kölyöktápot ( puppy & junior medium), majd közepes testű felnőtt tápot (adult medium) kell ennie. Ha prémium minőségű tápot etetünk, nem szükséges mellé semmilyen csonterősítő és vitamin-kiegészítés, ez akár még káros is lehet!

 

Ápolás:

Az ír terrier egy szálkás szőrű fajta, bundáját évente többször trimmelni kell. A trimmelés az elhalt szőr eltávolítását jelenti, amelyet kutyakozmetikus végez, megfelelő eszközökkel. Az ír terriert nem szabad megnyírni! Bár ez jóval gyorsabb mutatvány, mint a trimmelés, de már egyszeri nyírás is rengeteget árt a szőrzet minőségének, jellegének! Elveszti szálkás jellegét és ellenállóságát az időjárással szemben, puhává, göndörödővé, világossá válik!

A kiállítási kutya akár minden héten felkerül a kozmetikus asztalára, szőrét folyamatosan trimmelik.

A hobbykutyákat elegendő évente 2-4x trimmelni, de ha nekünk az ,,egész rövid fazon” tetszik, amely gyönyörűen  kiadja a kutya testének formáját, vonalait, izomzatát, akkor 1-2 havonta is látogathatjuk kozmetikusunkat.

Otthoni ápolásként nincs sok tennivaló vele. Szakállas fajta lévén etetés után érdemes szakállát áttörölni egy puha ronggyal. Emellett hetente egyszer-kétszer fésüljük át szőrzetét alaposan az erre megfelelő kefével. Kaphatók már speciális terrierkefék is!

Aki pedig azt szeretné, hogy írje mindenkor jól fésült legyen és vonzza az emberek tekintetét, ne feledkezzen meg a séta előtti szakáll és szemöldökigazításról. Ehhez elegendő egy mozdulat a kefével, és már indulhatnak is.

Ha ír terrierje rendszeresen van trimmelve, nem kell attól tartania, hogy otthonában sok szőrt hullajt el!

A fajta nem igényli a fürdetést, szőre egy időre meg is puhul tőle. Amennyiben feltétlenül szükséges, megteheti, de ne gyakrabban, mint évi 2 alkalom! Kaphatók már szárazsamponok spray, púder formájában, amik egyaránt tisztítanak és dezodorálnak, nem puhítják a szőrt és használatuk is gyorsabb, egyszerűbb.


 

STANDARD

Általános megjelenés:

Az ír terrier aktív, élénk megjelenésű, hajlékony, szálkás szőrű, jó tömegű kutya, anélkül, hogy ügyetlenség jellemezné, mivel a gyorsaság, a kitartás és az erő a fajta számára esszenciális fontosságú. Sem ügyetlen, sem formátlan nem lehet. Körvonalai és alakja gyorsaságot, bájt és fürgeséget mutat.

Magatartás/karakter (wesen):

Habár határozott és képes más kutyákkal szemben megállni a helyét, figyelemreméltóan hűséges, jóindulatú és az emberrel szemben szeretetreméltó. Ha megtámadják, egy oroszlán bátorságával harcol a végsőkig.

Fej:

Hosszú, ránctalan.

Koponya:

Lapos és meglehetősen keskeny a fülek között, a szemek felé kissé még jobban elkeskenyedik.

Stop:

Alig észrevehető, kivéve profilból.

Orr:

Feketének kell lennie.

Ajkak:

Feszesek és kívül szinte feketék.

Állkapocs:

Erőteljes, jól izmolt, és olyan hosszúságú, ami jó fogáskészséget tesz levetővé.

Fogak:

Erőteljesek, egyenletesen elhelyezkedők, tiszták és egészségesek, a felső szemfogak sora enyhén fedi az alsókat.

Pofa:

nem túl kitöltött. A szemek alatt enyhén csapott, hogy a fej semmiben sem emlékeztessen egy agáréra.

Szemek:

Sötétek és kicsik, nem kidülledők, teli élettel, tűzzel és intelligenciával. Sárga vagy világos szemek felettébb nem kívánatosak.

Fülek:

Kicsik, V-formájúak, mérsékelten vastagak és jól tűzöttek, szorosan, előre a pofára simulnak. Az osztott fül felső vonala jóval a koponyatető fölött található. A kopóéhoz hasonlatos, a fej oldalára lógó fül nem jellemző a fajtára, habár a félig felálló fül még kevésbé kívánatos. A füleket rövid szőr borítja, mely sötétebb, mint a testet borító szőrzet színe.

Nyak:

Tekintélyes hosszúságú és a vállak felé fokozatosan szélesedő. Jól hordott és nem lebernyeges. Mindkét oldalán általában enyhe gallér képződik, mely szinte a fültűzésig terjed.

Test:

Kiegyensúlyozott, sem túl hosszú, sem túl rövid.

Hát:

Erőteljes és egyenes, mindenféle lazaság jele nélkül a vállak mögött.

Ágyék:

Izmos és nagyon enyhén ívelt. A szukák ágyéka kissé hosszabb lehet, mint a kanoké.

Mellkas:

Mély és izmos, de nem hatalmas vagy széles, jól ívelt bordákkal. Inkább mély, mint kerek, a bordák jól hátra nyúlnak.

Farok:

meglehetősen magasan tűzött és vidáman hordott, de nem a hát fölé hajló vagy gyűrűs. Jó erősségű és tömegű, és meglehetősen hosszú. A teljes hosszúság kb. ¾-re kupírozzák, de a természetes, kupírozatlan farok is megengedett. Durva szőrzet borítja, rojtoktól és zászlóktól mentes.

Végtagok:

A mellső és a hátulsó végtagok mozgása egyenesen előre irányuló.

Mellső rész:

A végtagok mérsékelten hosszúak, jól a lapocka alá állítottak, teljesen egyenesek, erős csontozattal és izomzattal.

Váll:

Tiszta körvonalú, hosszú és ferdén elhelyezkedő.

Könyök:

Szabadon dolgozik a test oldala mellett.

Mellső lábközép:

Rövid és egyenes, töve alig felismerhető.

Hátulsó rész:

Erős és izmos.

Comb:

Erőteljes.

Térdízület:

Mérsékelten szögellt, nem fordul kifelé.

Csánkízület:

Mélyen helyezkedik el a talaj fölött.

Mancsok:

Erőteljesek, meglehetősen kerekek és mérsékelten kicsik. A lábujjak íveltek és sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. A fekete körmök felettébb kívánatosak. A talppárnák repedéstől, kinövésektől mentesek, munkára valók.

Jármód:

A mellső és hátulsó végtagok egyenesen és párhuzamosan mozognak előre. A könyök párhuzamosan mozog a testtel, és szabadon dolgozik annak oldalán. A térdízület sem kifelé, sem befelé nem fordul.

Szőrzet:

Sűrű és drótos, törött (azaz durva és kemény) megjelenésű, mégis laposan a testhez simuló, az egyes szőrszálak erősek és sűrűn egymás mellett nőnek, hogy a bőr nem látszik, még ha ujjunkkal szétnyitjuk is a szőrzetet. A szőrzet nem lehet sem selymes, sem puha, különösen a hátulsó részen. Semmi esetre sem olyan hosszú, hogy a test körvonalait elfedje, nem fürtös vagy hullámos. Az arcorri rész szőrzete ugyanolyan, mint a testen, csak rövidebb (kb. 6 mm), szinte sima és egyenes. A finom szakáll az egyetlen megengedett hosszú szőrzet (mely csak a szőrzet többi részéhez képest hosszú), mely a fajta egyik jellegzetessége. A „kecskeszakáll” selymes, rossz szőrzetre utal az egész testen. A végtagok nem zászlósak, és akárcsak a fejet, ugyanolyan kemény, de nem olyan hosszú szőrzet borítja őket, mint a testet.

Szín:

A kutyának egységes színűnek kell lennie, különösen előnyben részesítendő a ragyogó vörös, a vörös-búzaszín vagy a sárgás vörös. Fehér található olykor a szügyön és a mancsokon, mely azonban a mancsokon jobban kifogásolható, mint a szügyön, mert ott minden egyszínű fajtánál gyakrabban található fehér jegy.

Marmagasság:

Megközelítőleg 18 inch (45 cm).

Súly:

A kanok súlya 12,25, a szukáké 11,4 kg. A fent megnevezett kívánatos súly ellenére ez a tulajdonság az összmegjelenés kérdése. Ha a kutya méret alatti vagy méret feletti, azt könnyű észrevenni a kiállítási körben, függetlenül attól, hogy mennyi a kutya súlya. A tényleges súly ezért semmi esetre sem válhat más szempontok kárára fixa ideává, különben talán egy rossz típus is előtérbe kerülhet. Például lehet egy kicsi, nehéz felépítésű, formátlan kutya – ami nem kívánatos – ideális súlyú, vagy annál nehezebb, akárcsak egy hosszú lábakon álló, tömegtelen, whippet-szerű – ami szintén nem kívánatos – kutya is lehet ideális súlyú, vagy annál könnyebb. Ez azt bizonyítja, hogy a standard által megadott testsúlyt nem szabad ugyan figyelmen kívül hagyni, de nem is lehet döntő fontosságú a bírálatnál. A kiválasztást eredményező döntő szempont, amennyire lehetséges, egy általánosságban elfogadható méret, mely az egyéb szükséges tulajdonságokkal ötvöződik.

Hibák:

A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke és a terrier munkaképességére való befolyása határozza meg.

Tenyésztésből kizáró hibák:

Orr: Nem fekete színű.

Harapás: Határozott előre- vagy hátraharapás.

Szín: Minden szín a vörösön, sárgás vörösön és a vörös-búzaszínen kívül. Kis fehér folt a szügyön, mint minden egyszínű fajtánál, megengedett.

Mancsok: Sérülékeny kinövések vagy törések a talppárnákon.

Megjegyzés:

A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el


 

Linkek:

www.jumpingwallaby.fw.hu

www.irishterriers.com Amerikai ír terrier szövetség

www.irish-online.de Német ír terrier szövetség

www.irish-terrier.de von der Emsmühle kennel

www.terrier.at Osztrák terrier Klub

www.netboard.hu/viewtopic.php?forum=15&topic=6848 magyar ír terrieresek fóruma

www.kilcavan.com Kilcavan Kennel

www.merrymac.se Merrymac Kennel

www.weloveirishterriers.com Ír terrier kedvelők klubja